Gå til hovedindhold

Hvad er demens?

Det er naturligt at være i tvivl om, hvad demens egentlig er, da der er mange ting, som er tegn på demens.

 • Læs op

Indhold

  Forrige Næste

  Læsetid: 8 min

  " Det ville være så meget lettere, hvis du kunne se på et menneske, at de havde en demenssygdom. Hvis nu højre arm langsom faldt af, mens sygdommen udviklede sig, ville det være meget mere synligt for alle."

  Citat fra en anonym pårørende, 2019

  Demens er en samling af mange forskellige sygdomme. De har alle tilfælles, at hjernens intellektuelle funktioner svækkes. Det påvirker adfærden hos mennesket med demens, hvilket ofte afspejler den form for demens de lider af, eller hvor langt de er i sygdomsforløbet. 

  10 tegn på demens

  Det er normalt, at du glemmer en aftale, eller hvor du har lagt nøglerne, men du kan tænke dig frem til det igen.

  Hvis du har en demenssygdom, glemmer du ofte ting - og kommer ikke i tanke om dem igen, eller mener at det er helt naturligt at nøglerne ligger i køleskabet.

  Det er normalt, at du får besvær ved at udføre velkendte opgaver I en fortravlet hverdag. Du kan servere aftensmad for familien og glemme at salaten stadig står i køleskabet.

  Hvis du har en demenssygdom, kan du tilberede et måltid mad, men glemme at indtage det eller du gemmer det i et skab i soveværelset.

  Du kan, som alle andre, have problemer med at finde de rigtige ord, det ligger lige på tungen og findes frem tilfældigt, fordi du stadig leder efter det.

  Hvis du har en demenssygdom, kan du glemme helt enkle ord og erstatte dem med nogle andre, så det du siger bliver uforståeligt.

  Det er normalt, hvis du glemmer datoen for i dag, og hvis du ikke kan finde rundt nye steder.

  Hvis du har en demenssygdom, kan du fare vild i kendte omgivelser og i den bolig, hvor du har boet i mange år.

  Det er normalt, at du kan blive så opslugt, at du glemmer verden omkring dig.

  Hvis du lider af den demenssygdom, glemmer du helt, hvad du skal, og hvor du er - og tager for eksempel vintertøjet på, selvom det er sommer.

  Det er normalt, at du nogle gange ikke kan få ting til at stemme overens, men du kan handle dig frem til et resultat på et problem.

  Hvis du har fået en demenssygdom, kan du ikke se et problem og forsøger derfor heller ikke at handle for at finde en løsning.

  Alle kan glemme brillerne eller bilnøglerne.

  Hvis du lider af en demenssygdom, kan du komme til at lægge strygejernet i fryseren og glemme alt om det igen.

  Det er almindeligt, hvis du nogle gange er ked af det og har humørsvingninger. 

  Hvis du har en demenssygdom, kan du få pludselige humørsvingninger - fra at være rolig - til at græde - til at være vred - umiddelbart uden grund.

  Når du bliver ældre, ændrer du syn på mange ting.

  Hvis du har en demenssygdom, kan det ændre sig drastisk. Du bliver måske meget forvirret, mistænksom eller bange, fordi du mister overblikket.

  Det er normalt, at du bliver træt af husarbejde, arbejdsaktiviteter eller sociale forpligtelser, men almindeligvis får du initiativet tilbage

  Hvis du får en demenssygdom, bliver du ofte passiv og har brug for opmuntring og særlig støtte til at komme i gang.

  Alzheimerforeningens film om 10 advarselstegn

  (Bemærk at videoen åbner på platformen Youtube, hvor en anden privatlivspolitik gælder)