Gå til hovedindhold

Demens og sundhed

Udviklingen af demens kan påvirkes gennem personens almene sundhed.

  • Læs op

Indhold

    Forrige Næste

    Læsetid: 4 min

    Det er påvist at sundhed, som kost og motion, også påvirker hastigheden på udviklingen af demens.

    Her er det vigtigt at have fokus på de sunde vaner. Det skal understreges, at ALT MAD er SUND mad, de er bare et spørgsmål om mængde. Det menes her, at for nogen mennesker vil en kalorie tæt diæt være det bedste og for andre en kalorie fattig være det bedste. Det hele afhænger af den enkelte. Det er dog vigtigt, at personen altid får en varieret kost. 

    Nogle mennesker har behov for mad med mange kalorier også kaldet energi tæt kost. Det skyldes, at de ellers er i risiko for et utilsigtet vægttab (vægttab som ikke var planlagt). Her vil fødevare med højt indhold af næringsværdi være hensigtsmæssigt, selv om det for andre vil være en usund vane (valg).

    Det kan handle om følgende fødevare:

    • chokolade
    • chips
    • fløde
    • wienerbrød
    • hvidt brød frem for rugbrød
    • fede oste

    Der vil modsat være mennesker med demens, der ikke mærker mæthedsfornemmelsen og derfor spiser store mængder af mad. De skal i stedet støttes i at spise fødevare med færre kalorieindhold. Det kan handle om følgende fødevare:

    • kød
    • grove grøntsager for eksempel:
    • gulerødder
    • kartofler
    • kål
    • pastinak
    • groft brød
    • fisk

    Der er en del forskning der tyder på, at en kost med mange:

    • grøntsager
    • bælgfrugter
    • frugt
    • kornprodukter
    • fisk
    • planteolier fx koldpresset olivenolie

    Disse fødevare er forbundet med nedsat risiko for udvikling af kognitiv svækkelse inklusiv Alzheimers sygdom.

    Ligeledes er det vigtigt at have fokus på at få nok indtagelse af kalk og D-vitamin, som forebygger knogleskørhed og dermed brud.

    Mange ældre føler ikke tørst og glemmer derfor at få rigeligt at drikke. Det gælder også mennesker med demens. De har derfor brug for støtte til at huske det, så de undgår indlægges med væskemangel eller delir. 

    For at sikre at personen får nok at drikke, kan det være en idé at afprøve om det har en betydning om væsken:

    • er rødt saftevand
    • er sodavand
    • er juice
    • er kold eller varm
    • serveres med sugerør eller på flaske

    Det er de færreste personer der har godt af alkohol, men især personer der har demens, tager ofte større skade af at drikke alkohol. Derfor er anbefalingen, at personen maximalt drikker 3-4 genstande om ugen. 

    Ligeledes er det en dårlig ide at blande medicin med alkohol. Det skyldes, at det forstærkes virkningen af alkohol, og det kan forhindre medicinen at have den ønskede effekt.

    Det har vist sig, at fysisk aktivitet reducerer psykiske symptomer hos mennesker med demens blandt andet:

    • uro
    • irritabilitet
    • depression
    • apati

    Dejligt og trygt samvær med andre mennesker stimulerer hjernen på en bred og alsidig måde. Det kan gavne både det psykiske og fysiske niveau.